Farèn

Ook een mooi initiatief?
Deel het!

Ontmoeten, eten en bewegen bij Farèn

Ontmoeten, eten en bewegen. Dat is de levensfilosofie van Farèn Sallak, die 20 jaar geleden vanuit Iran naar Nederland vluchtte. Ze begon een restaurant dat mensen in Maastricht samen moet brengen.

Het roer om

"Ik ben niets als ik jullie niet heb", zo zegt Farèn in haar nieuwe vestiging aan de Groene Loper. "Ik heb enorm de behoefte om mijn gevoelens en mijn eten met anderen te delen. Daarom heb ik zes maanden geleden het roer omgegooid."

Wat is mooier dan samen te eten en te praten?

Farèn werkte in Teheran als sportdocent, en wilde die carrière twee decennia geleden in Nederland vervolgen. "Mijn Nederlands was nog niet goed, en de leerlingen van Fontys in Tilburg lachten me uit. Ik ging iedere dag huilend naar huis. Ik had al een heel leven achter me, was eigenwijs en altijd onafhankelijk geweest. Dus dat werd het niet". Faren begon een studie Maatschappelijk werk. Die ambitie bracht haar uiteindelijk naar Maastricht.
"Ik werkte onder andere voor Xonar, de Koraalgroep, voor vluchtelingen. Maar ik wilde ook graag horen wat er goed gaat. En niet alleen wat mis gaat. Daar had ik behoefte aan. Samenwerken, maar luchtiger. Wat is mooier dan samen te eten en te praten? Daarom ben ik dit restaurant gestart."

Video: Ontmoeten, eten en bewegen

Een beetje gelukkiger

In haar zaak 'Farèn' probeert de Iraanse vluchtelinge haar verschillende beroepen bij elkaar te brengen: ontmoeten, eten en bewegen. "Eten is de beste manier om mensen bij elkaar te brengen. Je bent ontspannen, en je legt makkelijker contact", zo zegt Farèn. "Gezond eten is cruciaal voor een gezond lichaam. Vanuit mijn eigen achtergrond probeer ik mensen aan het bewegen te krijgen. Als je sport maak je adrenaline en endorfine aan. Op een natuurlijke manier. Je voelt je sterker, maar ook gelukkiger. Als mensen een beetje gelukkiger worden in mijn restaurant, dan ben ik tevreden."