Skip to main content

Meer weten over dit initiatief?

Deze zomer zoekt Metal@Work nieuwe deelnemers. Kijk voor meer informatie op de website van Metal@work

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Werken
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Joyce in de metaal

Er was even wat twijfel bij de metaalbewerkers, maar ondertussen wordt Joyce op handen gedragen. De 38-jarige leerlinge is de tweede vrouw ooit die aan het opleidingstraject Metal@Work meedoet. Goed voor de metaalsector, nog beter voor het zelfvertrouwen.

De jeugd wil liever achter de computer zitten dan met de handen werken

Fors personeelstekort

Het project Metal@Work is een initiatief van Podium24, om iets te doen aan het forse personeelstekort in de metaalsector. "Elk bedrijf hier in de regio heeft vacatures", zo zegt Theo Meuffels, projectleider van Metal@Work. "De jeugd wil liever achter de computer zitten dan met de handen werken. Maar dat is een verkeerde inschatting. Juist de vakmensen hebben de toekomst, daaraan is een gigantisch tekort." Meuffels kan het weten, met zijn 75 jaar heeft hij een brok aan ervaring in industriële projecten in binnen- en buitenland.

Secuur

Joyce Tonigold komt uit de bijstand, en kwam zo in aanraking met het Podium24-project. Na een opleiding van zes maanden bij SBE in Eijsden werkt ze nu een jaar mee bij HAAN in Meerssen. Daar wordt ze begeleid door de mannen op de werkvloer. "Met de opleiding hebben we een lasmanipulator moeten maken. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen. Maar ik heb hem toch afgekregen. Het is wel sjiek dat je dingen gewoon in elkaar kunt zetten", aldus Joyce. Theo Meuffels voegt toe: "Joyce heeft zich ontwikkeld tot een heel goede student. Ze doet niet onder voor de mannenwereld. Zoals veel vrouwen werkt ze veel netter dan mannen, ze is secuur. Dat is belangrijk in dit vak."

De uitstroom naar het reguliere werk via Metal@Work is hoog. Bijna 90 procent van de deelnemers houdt een baan over aan het traject. De selectie voor de nieuwe opleiding is ondertussen weer begonnen.


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema