Skip to main content
Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Werken
Terug naar overzicht

Het positieve duwtje

Sinds de opening in maart 2016 helpt restaurant BRL in Venray als leerwerkbedrijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar betaald werk. “In het begin zijn ze afwachtend, maar over het algemeen slaat dat om in blijdschap dat ze weer een kans krijgen”, vertelt uitbater Roel Linssen.

Enthousiast

“Ik vind het waardevol om mensen een kans te geven. Ik snap dat deze doelgroep moeite heeft om weer aan de slag te gaan. Ga zelf maar eens een jaar thuis zitten. Dan verander je. Deze mensen hebben vaak 3 jaar of langer thuis gezeten en hebben dikwijls geen puf meer om weer aan de slag te gaan. Maar als ze die stap eenmaal zetten, al dan niet gedwongen, ontdekken ze dat ze er veel voor terugkrijgen.”

“In een werkomgeving kom je weer in een ritme en word je weer enthousiast. Zeker als ik dan ook nog zeg dat ze hun werk goed doen. Soms ontwikkelen ze zich hier zo snel, dat ze binnen een half jaar een baan hebben. Vaak hebben ze alleen maar dat positieve duwtje nodig om uit die negatieve spiraal te komen. Maar niet iedereen slaagt daarin. Ik heb meer dan 10 mensen gehad die het niet voor elkaar kregen om weer werkfit te worden. Ook hier moet je op tijd komen en er verzorgd uitzien.”

Ik vind het waardevol om mensen een kans te geven

Leerwerkbedrijven

Soms ontdekken ‘zijn’ mensen dat de horeca niks voor hen is. “Dat kan natuurlijk. Daarom heb ik contacten met andere leerwerkbedrijven, zodat overplaatsing naar bijvoorbeeld een tuinbouwbedrijf, timmerfabriek of schoonmaakbedrijf mogelijk is.”

“Blij met kans” 

Vian Hassa (45) werd geboren in Irak en groeide op in Syrië. In het Midden-Oosten had hij een eigen zaak waar hij vegetarische broodjes verkocht. In Nederland werkte Vian een paar jaar als uitzendkracht voor een schoonmaakbedrijf. De laatste 3 jaar doet hij vrijwilligerswerk, maar het liefst wil hij weer betaald werk doen. “Het maakt mij niet uit wat voor werk. Ik hoop dat het via deze weg lukt. Ik ben al blij met de kans op betaald werk die ik op deze manier krijg. Het bevalt me hier bij BRL tot nu toe erg goed. Ik leer veel en er werken hier heel aardige mensen. We lachen veel.”

“Ik wil graag werken voor mijn geld”

Celina Mika (57) is geboren in Polen. Ze vindt het maar niks dat ze de laatste jaren de hand op moet houden. “Ik ben altijd gewend geweest om voor mezelf en voor mijn dochter te zorgen. Ik heb jarenlang bij Rank Xerox en later bij Océ gewerkt. Toen ik daar werd ontslagen, heb ik overwogen een cateringbedrijf te starten, maar dat bleek lastig. Het werk bij Roel bevalt goed. Het is hier net één grote familie. Ik hoop via deze weg aan een betaalde baan te komen, want ik wil graag werken voor mijn geld. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik mijn leeftijd niet mee heb.”

De uitgebreide versie van dit artikel verscheen in juli 2017 in het magazine 'Limburg waar het bloeit, waar het kraakt'.


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema