Skip to main content

Meer weten?

Athos Maastricht

Werken
Terug naar overzicht Shadi Mousili:

'Athos voelt voor mij als thuis'

In 2015 ontvluchtte Shadi Mousili zijn thuisland Syrië. Zijn ouders en zussen bleven achter. Door zijn achtergrond in interieurontwerp en zijn eigen bedrijf op het gebied van interieurstyling kwam hij via Vluchtelingenwerk in contact met Athos.

Mix aan mensen

Athos Eet-Maakt-Doet is een ontmoet- en ontwikkelplek in Maastricht waar mensen naar vermogen kunnen en mogen meedoen. Een open voorziening voor iedereen die vrijwillig arbeid wil verrichten. “Ik vind dat je elke kans moet grijpen”, zegt Shadi. Hij is blij dat hij bij Athos kon aansluiten bij een plek waar hij met zijn passie aan de slag mocht gaan. En dat er een mix aan mensen was die hem bij het verfijnen van zijn Nederlandse taalvaardigheid kon helpen. 

De sfeer is goed en de mensen geloven in mij

Spiegel voorhouden

Al snel ging hij met de lasergraveersnijmachine aan de slag. “Ik had ergens hele mooie lampen gezien, die met eenzelfde soort machine waren gemaakt. Ik ontwierp een eigen lamp en die is nu in productie genomen. In dat proces hield Tom, mijn coach bij Athos Maakt, mij zo nu en dan een spiegel voor. Dat was zeer prettig.” In zijn dagelijkse leven in Nederland voelt Shadi zich vaak onzeker, bij Athos niet. “Athos voelt voor mij als thuis, de sfeer is goed en de mensen geloven mij.”

Een eigen bedrijf

Athos is het vangnet waar hij op kan terugvallen als hij het nodig heeft. “Mijn droom is om over een aantal jaren naast een mooi gezin, een gezond en groot bedrijf te hebben in kleine meubels en woonaccessoires. Mijn afzetmarkt is Europa en het Midden-Oosten.”

Shadi is inmiddels gestart met zijn eigen bedrijf. 

De uitgebreide versie van dit artikel verscheen in juli 2017 in het magazine 'Limburg waar het bloeit, waar het kraakt'.


andere items binnen dit thema