Meer weten?

Facing the Afterglow

Ook een inspirerend verhaal?
Leren

Chinese wortels, Limburgs thuis

"Ik ben zelf ook te vondeling gelegd. Een meisje van dertien jaar heeft me gevonden." Als de 22-jarige Xiangxia van den Ham haar verhaal vertelt, hangt groep 5 van de basisschool in Berg aan haar lippen. Ze reisde naar Hong Kong, op zoek naar haar wortels. "Het heeft me veel sterker gemaakt".

Éénkind-politiek

Ruim dertig jaar lang voerde China een éénkind-politiek. Om de bevolkingsdruk te verlichten, mochten families niet meer dan één kind hebben. Vrouwen die een tweede keer zwanger raakten, moesten daardoor moeilijke besluiten nemen. "In Nederland zijn heel veel Chinese vondelingen terecht gekomen", vertelt Xiangxia. " Daarom wil ik een documentaire maken over mijn verhaal. Voor andere Chinese vondelingen hier, die zich kunnen verplaatsen in mijn verhaal. En zich ook wel eens afvragen: waar kom ik vandaan, en wie ben ik nou?"

Xiangxia vertelt haar verhaal op de basisschool waar ze zelf zes jaar les kreeg. "Ik ben als vondeling gevonden door een meisje van 13, die ook naar school ging. Dat maakt het extra speciaal om vandaag mijn verhaal hier te vertellen. Ze heette Suxian. Op weg naar school zag ze ineens een doosje liggen met daarin een baby. Dat weet ik van het politierapport".

Xiangxia reisde naar Hong Kong, om meer te weten te komen over haar verleden. "Toen ik op de basisschool zat was ik eigenlijk niet zo bezig met waar ik vandaan kwam. Ik denk dat toen ik wat ouder werd, ik echt wilde weten waar ik vandaan kwam. Omdat ik me zelf ook meer wilde accepteren. Want ik was altijd wel zo'n beetje de enige Chinese in de klas of in de groep. Ik wilde weten: wat is er nou zo Chinees aan mij, en kan ik nog iets terugvinden van mij van vroeger in China?"

"Daarom wil ik ook een documentaire maken. Ik wil anderen laten zien dat het heel waardevol is om terug te gaan naar het land waar je geboren bent. Misschien kom je wel meer te weten. Ook al is het antwoord wat je daar misschien krijgt niet wat je verwacht. Het heeft mij in ieder geval wel sterker gemaakt. En ik heb nu ook een verhaal gekregen, dat ik weer aan andere mensen kan vertellen."

Een boom met sterke wortels

"Een boom met sterke wortels, weerstaat de grootste storm", zei de Dalai Lama. Die wortels zoekt Xiangxia in Hong Kong. Het lukt haar om het meisje te vinden dat haar 22 jaar geleden had gevonden. "Om weer van mij te horen, dat hadden ze echt niet verwacht. Ze vertelden dat ze mij samen met de klas van toen naar het weeshuis hebben gebracht. En dat ze dat wel echt heel moedig van zichzelf vonden, want ze waren nog maar dertien jaar. Dat is hun altijd bijgebleven."

Op de basisschool in Berg wordt Xiangxia met open armen ontvangen. Haar bezoek leidt er zelfs toe, dat de directie gaat bekijken om het project van de oud-leerlinge te adopteren als goede doel voor de decembermaand. "Dat zou fantastisch zijn", reageert Xiangxia.

Haar adoptiestad Valkenburg heeft een vriendschapsband met het Chinese Jiangyou. Met die Chinese oriëntatie staat Valkenburg niet alleen in Limburg. Zo heeft Weert een relatie met Yuhang, Maastricht koestert de band met Chengdu, Venlo met Qingdao, en ook de Brightland Campus ging in 2018 een vennootschap aan met een Chinese partner.

Ook een inspirerend verhaal?