Skip to main content
Abdel
Leren
Terug naar overzicht Abdel-Ilah Aziz:

'Als Marokkaan sta je 1-0 achter'

“Als Marokkaan sta je 1-0 achter. Dat is geen mening, dat is een feit. Dan heb je twee mogelijkheden. Je accepteert het en gaat je zo gedragen. Of je doet er alles aan om te laten zien dat je 1-0 vóór staat”, zegt Abdel-Ilah Aziz op zachte, maar overtuigende toon.

DB4ALL

Abdel-Ilah is een geboren en getogen Donderberger (Roermond), 25 jaar oud en de jongste in een gezin van 3 kinderen. Via het vmbo-t en het mbo is hij nu in het derde jaar van het hbo beland. Abdel-Ilah loopt stage bij wijkorganisatie DB4ALL. Vanuit die rol is hij een van de coördinatoren van voetbalclub de Tigers.

Preventief werken

Hij denkt actief mee over het verder verstevigen van DB4ALL. Zodat het zich kan richten op het binden en boeien van kwetsbare jongeren, vanuit een vast basecamp in de wijk en met begeleiders uit de groep zelf. Om zo vanuit informele contacten preventief te werken en jongeren te begeleiden naar opleiding en werk. Met korte lijntjes naar formele partijen als dat nodig is. 

Huisje, boompje beestje

Abdel-Ilah heeft een druk leven. Naast studie, stage en sporten is hij ook nog taxichauffeur. Hij is één van de vele jongeren die op initiatief van DB4ALL (in samenwerking met de gemeente Roermond en taxibedrijf Motax) een taxiopleiding succesvol heeft afgerond. “Ik wil mijn hbo-diploma halen, een goede baan, trouwen en vader worden. Een beetje huisje, boompje, beestje.”

Speldenprikken

Ondertussen voelt hij de gebeurtenissen elders in de wereld ook in zijn leven: “Het zijn kleine speldenprikken die je laten voelen dat je anders bent. Een voorbeeld. Onlangs is er een nieuwe beveiliger aangesteld op mijn school. Iedereen loopt naar binnen, maar ik word tegengehouden en moet mijn schoolpas laten zien. Ik lach erom, maar ik kan me voorstellen dat het anderen minder goed lukt om hiermee te dealen.” 

De uitgebreide versie van dit artikel verscheen in juli 2017 in het magazine 'Limburg waar het bloeit, waar het kraakt'.


andere items binnen dit thema