Roger Dassen
Ook een inspirerend verhaal?
Leiderschap

Voornemen voor 2020: 'Nu echt samenwerken!'

Volgens de Volkskrant is hij de meest invloedrijke Limburger. Topman Roger Dassen van ASML heeft een dringend advies voor Zuid-Limburg. Nu echt samenwerken!

Overeenkomsten met Eindhoven

Dassen was lange tijd topman bij Deloitte, en sinds 2018 is hij financieel directeur bij chipmachinemaker ASML in Veldhoven. Zijn bedrijf is een van de belangrijkste pijlers onder Brainport Eindhoven, het samenwerkingsverband in Zuid-Oost Brabant. De geboren Kerkradenaar Dassen ziet grote overeenkomsten tussen de regio Eindhoven en Zuid-Limburg. "In de jaren negentig gingen hier Philips en DAF kopje onder. We moesten iets nieuws bedenken. Daar zie ik wel een grote overeenkomst met de mijnsluitingen in Zuid-Limburg".

Limburg zou lessen moeten trekken uit het succes van Brainport Eindhoven. "Niet dat het hier zo slecht gaat, er gebeuren best goede dingen. Maar je moet je afvragen of Limburg goed gepositioneerd is bij volgende economische neergang. Daar ligt nog wel een uitdaging."

Is Limburg goed gepositioneerd bij een volgende economische neergang?

"Na de crisis bij Philips zijn de gemeentes, maar ook de provincie, het bedrijfsleven, de Technische Universiteit Eindhoven bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: 'Als dit zo doorgaat, hebben we binnen tien jaar geen industrie meer over in de regio Eindhoven. Dat mag niet gebeuren, wat moeten we doen?' Met hulp van de rijksoverheid, van Brussel, maar met name ook door een goede, gecoördineerde agenda is daar uiteindelijk een hele mooi, levendige en succesvolle regio ontstaan."

Chef-sache

Limburg heeft volgens Dassen ook de potentie om een 'topspeler' te zijn. Maar er ontbreekt een cruciaal element. "Als je een wereldspeler wil zijn, dan moet je om te beginnen een Zuid-Limburgse agenda voeren. Dus niet een agenda vanuit een van de centrumgemeenten, niet een agenda vanuit een van de campussen van Brightlands. Dan moet je het echt holistisch, dan moet je het voor de hele regio Zuid-Limburg oppakken. Dus dat is een: dat je de coördinatie legt op het niveau van heel Zuid-Limburg."

"Als je dat gaat doen, moet je er ook een 'chef-sache' van maken. En met chef-sache bedoel ik, dat dan de leiders van de instituten die dit moeten drijven zich daarvoor verantwoordelijk voelen. Dus dat burgemeesters zich daarvoor verantwoordelijk voelen, dat een Commissaris van de Koning zich daar verantwoordelijk voor voelt, dat de CEO's van de bedrijven die de spil vormen van het eco-systeem zich daarvoor verantwoordelijk voelen.  Dat de voorzitters van de Raden van Bestuur van de kennisinstellingen hierin voorop lopen. Dat die echt ademen dat ze dit belangrijk vinden. Dat dit een top-prioriteit voor hen is. En dat in de kernafwegingen die zij maken het belang van datgene wat ze doen voor de hele regio Zuid-Limburg meenemen. Als je dat niet doet, als je het niet op dat niveau belegt, dan wordt het uiteindelijk geen succes, zo is mijn eigen ervaring."

Nieuwe dynamiek

Veel Zuid-Limburgse gemeenten krijgen een nieuwe burgemeester. Zo wordt Hans Verheijen de opvolger van Sjraar Cox in Sittard-Geleen, begon Wilma van der Rijt onlangs in Brunssum en krijgt ook Heerlen binnenkort een nieuwe burgemeester. Het zou wellicht voor een nieuwe dynamiek kunnen zorgen in de samenwerking in Zuid-Limburg. "Ach, ik ga met niet bemoeien met burgemeesterskeuzes. Zeker niet. Als je eigen vrouw burgemeester is, moet je dat zeker niet doen. Maar ik vind het wel heel belangrijk dat mensen in deze regio een gezamenlijke agenda laten zien. En nogmaals, dat gaf ik ook aan: ik zoek niet naar een nieuwe bestuurslaag, ik zoek niet naar een fusie van gemeentes, daar geloof ik helemaal niet in. Ik denk dat gemeentes heel dicht bij de burgers moeten staan. Maar ik geloof wel in een gezamenlijke aanpak. Ik geloof in een gezamenlijke ambitie. En ik geloof in het elkaar gezamenlijk verantwoordelijk houden. En dat is de spirit die ik heel graag zou willen zien.

Ik zie overigens goede aanzetten. Als ik de samenwerking nu vergelijk met een aantal jaren geleden, heb ik echt de indruk dat er meer ontstaat. De Brightlands-campussen, wat mij betreft, laten gewoon zien dat er goede samenwerking plaatsvindt. Dus ik ben zeker niet super negatief of cynisch. Maar het moet en kan beter."

Jonge mensen aantrekken

Dassen vraagt nadrukkelijk aandacht voor het toerisme. Die bedrijfstak heeft geen vertaling gekregen in de Brightlands-ambitie, maar blijft wel een belangrijke pijler onder de Zuid-Limburgse economie. "Parkstad heeft niet voor niets drie jaar geleden een internationale Tourism for Tomorrow Award gewonnen".
Een aantrekkelijke toeristische regio, betekent ook een aantrekkelijke leefomgeving voor de eigen inwoners. "Als je aantrekkelijk wil blijven voor jonge mensen, is het essentieel dat je een mooie, creatieve omgeving realiseert. Wat dat betreft is de parallel met Eindhoven ook wel interessant. Eindhoven was een jaar of twintig geleden ook niet zo'n hele dynamische omgeving. En als je daar nu komt, als je kijkt naar de restaurantjes, de cafeetjes, de culturele uitingen, dan is dat op een heel hoog niveau. En dat trekt jonge mensen aan."

Belangrijk onderdeel van de gezamenlijke agenda in Zuid-Limburg zou ook de sociale component moeten zijn, zo benadrukt Dassen. "Ik vind het belangrijk dat we de demografische verhoudingen in Parkstad gaan oppakken. Je ziet daar toch, zeker ook in vergelijking met de rest van Nederland, maar ook in vergelijking met Zuid-Limburg, meer vergrijzing en ontgroening. En dat is jammer. Want uiteindelijk wil je toch dat ook hier jonge gezinnen met kinderen met enthousiasme een nieuw Kerkrade en Heerlen opbouwen. En dat potentieel heeft Parkstad absoluut."

Ook een inspirerend verhaal?