Meer weten over het initiatief van Sjim?

Bekijk deze video en kijk op de website van Stichting Mens Achter de Patient

Ook een inspirerend verhaal?
Leiderschap
Terug naar overzicht 4 vragen aan

Sjim Romme uit Ysselsteyn

De Vereniging Limburg wil je kennis laten maken met de jonge maatschappelijke talenten in onze provincie. Dit is het verhaal van Sjim Romme, 23 jaar oud, afkomstig uit Ysselsteyn.

1. Stel je zelf even voor: Waar kom je vandaan en wat doe je?

"Sjim Romme, 23 jaar en oorspronkelijk kom ik uit Ysselsteyn, dat nét binnen de provinciegrenzen valt. Ik heb een studie gezondheidswetenschappen gestudeerd in Maastricht, wat inhoudt dat ik me bezighoud met de organisatie van zorg. Tijdens mijn studie kwam ik nauwelijks patiënten tegen, waardoor ik nauwelijks inzicht kreeg in de impact van ziekte op iemands’ leven en dat van naasten. In mijn ogen, kun je pas goed beleid maken als je je doelgroep kent, door met hen in gesprek te gaan. Stichting Mens Achter de Patiënt biedt onderwijs aan waarin studenten leren van échte mensen, met échte verhalen. Ik ben mede-oprichter van de stichting en zet me ervoor in dat binnen vijf jaar, iedereen in Nederland en Vlaanderen, die een ervaring heeft met ziekte en zorg, met deze ervaring de zorgprofessionals van morgen kan vormen."

De sleutel ligt in het dichterbij brengen van de belevingswerelden van de patiënt en die van de zorgverlener

2. Wat wil je graag bereiken? Wat zijn je dromen?

"Ik geloof dat iedereen die in de zorg werkt, ’s ochtends opstaat met de intentie om bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Dat is het ‘waarom’ van het werken in de zorg. Door administratiedruk, lange dagen, bepaalde routines/blinde vlekken van professionals en niet goed afgestemde verwachtingen van patiënten, ervaren patiënten de zorg echter lang niet altijd als mensgericht. Ik geloof dat de sleutel ligt in het dichterbij brengen van de belevingswerelden van de patiënt en die van de zorgverlener. Als ik daar m’n steentje aan bij kan dragen, ben ik tevreden. Of ik over tien jaar nog steeds bezig ben met deze uitdaging, zal de toekomst leren. Ik heb geen vooropgezet plan of einddoel. Zo lang als ik het gevoel heb dat ik hier op m’n plek zit en een positieve bijdrage kan leveren, zet ik me in voor de mens achter de patiënt!"

3. Wat motiveert jou om het verschil voor een ander te maken?

"Ik denk dat de motivatie al ligt in het feit dát het lukt om een verschil te maken. Soms ligt de motivatie in de getallen; van 200 studenten die onze module naar 800 in één jaar. Maar zeker zo vaak ligt de motivatie ook juist in het individu: Wanneer iemand die zelf terminaal ziek is, besluit een significant deel van zijn kostbare laatste levensjaren in te vullen met het verder helpen van onze stichting, omdat hij gelooft dat wat wij doen enorm belangrijk is, motiveert je dat nog wel om nog een tandje bij te schakelen. Ten slotte haalt de ondernemer in mij ook energie uit het steeds weer een stukje beter, groter en professioneler uitwerken van een idee dat twee studenten op de achterkant van een bierviltje op een studentenkamer hebben gehad."

4. Laatste tip voor mensen die ook betekenisvol anderen willen helpen?

"Ik kom ‘pas net kijken’, dus het voelt wat gek om al advies aan anderen te geven, maar hieronder in ieder geval wat dingen die ik heb geleerd (of nog volop aan het leren ben ):

• Doe het samen: samen ben je creatiever, help je elkaar met tegenslagen omgaan, samen kun je een biertje drinken op overwinningen en in een spannend gesprek met die ene hoge pief, is het altijd goed als iemand kan observeren, terwijl de ander al z’n focus heeft op het verhaal wat diegene vertelt;
  • Neem voldoende afstand: Niks is zo makkelijk als je volop in het werk storten en daarin het grote plaatje te verliezen. Juist door je niet te laten leven door je agenda, maar van tijd tot tijd bewust aandacht te focussen op ‘waarom’ je bepaalde zaken doet, zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk koers houdt;
  • Richt je op het vergroten van de taart, niet op jouw stuk: Ik geloof dat, zeker in de zorgsector, focussen op samenwerken je vaak verder brengt. Wanneer je te beschermend bent, mis je kansen om samen te werken. Het is beter om een klein deel van een grote taart te hebben, dan een groot deel van een kleine taart.

Last but not least quote ik graag het liedje ‘Growin’ up’ van Macklemore:

Don't try to change the world, find something that you love
And do it every day
Do that for the rest of your life
And eventually, the world will change”

Ook een inspirerend verhaal?