Meer weten over het initiatief van Puck?

Bekijk deze video en kijk op de website van Juupu

Ook een inspirerend verhaal?
Leiderschap
Terug naar overzicht 4 vragen aan

Puck Knols uit Maastricht

De Vereniging Limburg wil je kennis laten maken met de jonge maatschappelijke talenten in onze provincie. Dit is het verhaal van Puck Knols, 16 jaar oud, afkomstig en woonachtig in het mooie Maastricht.

1. Stel je zelf even voor: Waar kom je vandaan en wat doe je?

"Ik ben Puck Knols en ik ben 16 jaar. Ik woon samen met mijn broer Juul en mijn vader in Maastricht. In 2015 zijn we met ons drietjes begonnen met vrijwilligerswerk in het AZC en zo kregen we de smaak te pakken. Een jaar later kwamen we tijdens het vrijwilligerswerk in aanraking met armoede en wat dat voor gevolgen heeft voor mensen en dat hebben Juul en ik ons erg aangetrokken en toen is Juupu begonnen. We organiseren inzamelingen op scholen voor leerlingen, leerkrachten en ander personeel om het bewustzijn te vergroten over dit thema én om er effectief iets aan te doen. De producten die we inzamelen worden op dezelfde dag nog gebracht naar een Juupu uitgiftepunt dat nog geen 2 kilometer bij elke deelnemende school vandaan ligt. Daarbij verzorgen we ook symposia, thema-dagen en workshops over jongerenparticipatie."

Te vaak zijn er volwassenen die bepalen wat goed zou zijn voor jongeren

2. Wat wil je graag bereiken? Wat zijn je dromen?

"Pfff, moeilijke vraag. Jongeren worden vaak betutteld en of niet serieus genomen en dat klopt allebei gewoon niet. De jeugd heeft zo veel meer te bieden dan ze eigenlijk laten zien op het moment en dat is zonde. Te vaak zijn er volwassenen die bepalen wat goed zou zijn voor jongeren, terwijl we écht wel zelf weten waar we voor staan en wat we kunnen. We moeten enkel de mogelijkheid, het vertrouwen en de verantwoordelijkheid krijgen dit ook te doen.

Ik zou willen bereiken dat het in elk beleid vanzelfsprekend is dat jongeren, en niet enkel de oudere jongeren die stemmen mogen, maar ook de jonge jongeren, betrokken worden in besluitvorming als het gaat om ons jongeren. Ik zie mezelf best werken voor LAKS of een andere jongeren organisatie, of wie weet misschien wel voor ‘De Vereniging Juupu’!"

3. Wat motiveert jou om het verschil voor een ander te maken?

"Ik ben opgevoed met het idee dat ik ertoe doe en dat ik belangrijk ben voor een ander, maar ook met de verantwoordelijkheid dat ik dan ook iets moet doen voor een ander als ik zie dat ik iets kan betekenen. Ik weet ook uit ervaring dat niet iedereen het even makkelijk heeft thuis en dat je dit soms weerhoudt iets te doen. Ik heb gemerkt dat vrijwilligerswerk je én je gedachte verzet, en je talent blootlegt en je een zinvolle, waardevolle invulling geeft van je tijd. Ik heb de leukste mensen ontmoet tijdens vrijwilligerswerk die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. En doordat ik pas 12 was toen ik begon met vrijwilligerswerk, weet ik nu al waar mijn talenten liggen, wat ik leuk vind en waar ik goed in ben."

4. Laatste tip voor mensen die ook betekenisvol anderen willen helpen?

"Maak niet steeds excuses om niet iets te doen voor een ander, maar maak het leuk om iets te doen voor die ander. Betrek je vrienden erbij en maak er een feestje van. Het is super om een ander te helpen, maar zorg er altijd voor dat je het zelf ook naar je zin hebt. Het heet niet voor niets VRIJwilligerswerk. Je kiest zelf wat en waar je dat wilt doen en voor en met wie. Hoe luxe is dat? Geloof me, je leert zoveel over jezelf door tijd door te brengen met anderen die je misschien niet zo snel zou hebben ontmoet.

Maak het eenvoudig en effectief, maak het niet te moeilijk en deel je ervaringen met anderen. Je leert veel op school uit boeken en van je leraren, maar zoveel als ik geleerd heb tijdens de afgelopen 4 jaar vrijwilligerswerk is in geen 100 boeken samen te vatten. Wellicht ook iets om bij stil te staan binnen het onderwijs!"