Skip to main content
Wij zijn Limburg
Doe mee
Leiderschap
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Is er nog wel ruimte voor debat?

Kunnen we nog normaal met elkaar discussiëren? Filmmaker Marijn Poels twijfelt, en daarom maakte hij een documentaire waarin hij pleit voor open debat. In Amsterdam, Berlijn en Brussel trekt Poels volle zalen. "Het onderwerp leeft wel."

Haatreacties

Poels maakte in 2017 een film over de relatie tussen klimaatplannen en het landbouwbeleid in Duitsland. Het leverde hem veel complimenten op, maar ook veel haatreacties. Auto's bij zijn voorstellingen worden met hakenkruizen besmeurd. "Op een gegeven moment loop ik de zaal binnen, word ik geweigerd, en moet de politie komen. En 's nachts hebben ze nog auto's van bezoekers van de film met graffiti besmeurd, en met jodensterren. En dat is eigenlijk heel erg flauw, want die film gaat daar helemaal niet over. "

Poels trok de conclusie dat een normaal debat over beladen onderwerpen vrijwel niet meer mogelijk is. "Je wordt meteen weggezet als een fascist, racist of klimaatontkenner. Dan stopt alle discussie". 

Video Poster

Video: Verhit klimaat

Ik vind dat elke stem gehoord moet worden

Ingrediënten voor een gezonde democratie

In plaats van een tweede film over het klimaat, maakte Poels daarom 'Paradogma'. Om ruimte te creëren voor debat. Dat is nodig, vindt Poels, en hij verwijst naar de beweging van de gele hesjes in Frankrijk. "Ik heb jarenlang in ontwikkelingslanden gewerkt, en daar was het altijd mijn drijfveer: ik geef mensen een stem, die niet of nauwelijks een stem hebben. Omdat ik het belangrijk vind dat elke stem gehoord moet worden. Als je hier in Europa kijkt, heb je ook een minderheid. Een minderheid in meningen, in politieke meningen ook. En ik denk dat het gezond is in een democratie dat we een bepaalde balans houden, dat je zoveel mogelijk perspectieven in die democratie gooit. Dat zijn de ingrediënten voor een gezonde democratie. Eigenlijk de gedachte vanuit de Verlichting. Zoveel mogelijk perspectieven bij elkaar gooien, en mensen kunnen vanuit die perspectieven een eigen mening vormen."


Wij zijn Limburg
Doe mee
andere items binnen dit thema