Frederique

Meer weten over dit project?

Kijk op de website van Mama Alice

Ook een inspirerend verhaal?
Leiderschap

Frederique wereldkampioen ontwikkelingswerk

De stichting voor haar ontwikkelingswerk in Peru noemde ze naar haar moeder. Voor "Mama Alice" kreeg Frederique Kallen uit Noorbeek in New York de prestigieuze "World of Children Award". "Ze had er natuurlijk bij moeten zijn."

Gezien worden

"De World of Children-prijs is een van de grootste prijzen die je kunt winnen binnen de Goede Doelen-wereld. Dus als zij jou dan uitkiezen als een van de vijf mensen die op dit moment in de wereld goed werk doen, dat is gewoon niet te bevatten. Toen ik het mailtje kreeg, hebben we echt een uur staan springen. Het is vooral zo mooi, omdat je voelt dat jouw kinderen - want zo voelt het toch een beetje - het waard zijn om gezien te worden. En belangrijk genoeg gevonden worden om deze prijs te krijgen."

Mama Alice

Frederique is bij de Hotel Management School in Maastricht voor een bijeenkomst met vrienden, familie en sponsoren. Het is voor het eerst dat ze de trofee kan laten zien aan haar vader Jef en tante Justine. Familie blijft een belangrijke dobber voor Frederique, die haar stichting vernoemde naar haar moeder Alice die overleed aan de ziekte ALS. "Mama was een fantastische mama, die ontzettend goed voor ons zorgde", vertelt Frederique. "Doordat ik vroeger zoveel liefde kreeg, kan ik nu zo veel geven. Toen mama 60 was, kreeg ze te horen dat ze ALS had. Dat was voor ons allemaal bijna niet te geloven. Ik heb toen mijn baan opgezegd om voor mama te zorgen. Een jaar later is ze overleden. En het was voor mij altijd duidelijk dat de stichting Mama Alice moest heten, naar haar vernoemd. En ik merk het ook als de kinderen dan 'Mama Alice' zeggen. Dan denk ik: ooh, ze is erbij. Wat wij nu doen, ik weet zeker dat dat is wat haar blij zal maken."

Vrolijkheid

"Frederique heeft een aangeboren vrolijkheid, dat heeft ze van mijn vrouw", zegt vader Jef Kallen. "Die vrolijkheid breekt muren af. Dat is gewoon haar optimisme. Ondanks de moeilijke tijden, ook daar soms. Dan zet ze door, krabbelt ze weer op. Dat doorzettingsvermogen heeft ze misschien een beetje van mij, maar vooral de vrolijkheid, daar ben ik zo verschrikkelijk trots op als vader." Jef verwijst met het doorzetten naar een moeilijke periode drie jaar geleden, toen het Nederlandse stichtingsbestuur weinig geloof had in de nieuwe plannen van een opleidingsrestaurant in Quinua. Het leidde tot een vervelend conflict. Juist daardoor is het winnen van de World of Children-prijs extra bijzonder.

"Het comite heeft nadrukkelijk naar al onze projecten gekeken. We hebben een samenwerkingsverband met de Hotel Management School hier in Maastricht, we krijgen elk jaar stagiaires en vrijwilligers uit de hotelschool", vertelt Frederique. "Die komen ons ondersteunen. Dat is echt fantastisch, ik zou niet weten wat ik zonder hun zou moeten doen."

Ook een inspirerend verhaal?