Skip to main content
Wij zijn Limburg
Doe mee
Leiderschap
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Batteroaf in Europa

De wereldgeschiedenis klopte in 1991 bij de jonge Mathieu aan de deur. In zijn eigen Wyck zag hij hoe Kohl en Mitterand de Europese Unie lanceerden. Nu, 28 jaar later, schuift Segers als hoogleraar Europese integratie regelmatig aan bij Nieuwsuur. "Als Maastrichtenaar leer je al heel vroeg omgaan met andere culturen." Unne batteroaf in Europa.

Geloof

De Duitse delegatie bereidde zich voor in Hotel Maastricht, dat kende ik erg goed. Ik heb mijn fiets nog geparkeerd om er te voet dichter bij te komen, maar het lukte niet. De veiligheidsmaatregelen waren te streng."

Zijn jeugd in Zuid-Limburg blijkt wonderwel te passen bij de modus operandi in Europa. Dat blijkt bij de Sint Martinus-kerk in Wyck. Ondanks zijn studie en promotie in Nijmegen en Utrecht, vroeg Mathieu zijn pastoor uit Wyck toen hij ging trouwen." Dit is mijn kerk. Hier heb ik de communie gedaan, en het vormsel. En de pastoor van de kerk kwam bij ons op de lagere school om te vertellen over het katholieke geloof, wat natuurlijk het dominante geloof is hier in de stad. En waarmee ik ben opgegroeid. Dat geeft je ook een soort gereedschapskist mee voor een makkelijke entree in een heel groot gedeelte van Europa en de rest van de wereld."

"En dat geloof was ook belangrijk in de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht. Want van de Frans-Duitse samenwerking is wel bekend dat die gezamenlijke cultuurhistorische en religieuze achtergrond belangrijk was. Het gaf vertrouwen op het moment dat de onderhandelingen in de allerzwaarste fase zaten."

Working on Europe

Segers is op dit moment een van de drijvende krachten achter "Working on Europe", de ambitie om Maastricht te positioneren als het centrum voor het Europese debat. "Het Verdrag dat hier ondertekend is, en dat eigenlijk de basis vormt voor de Europese Unie van vandaag. En dat heel anders dan vaak gedacht wordt is het helemaal geen blauwdruk".
"Maastricht is niet alleen een heel Europese plek, maar ook een neutrale plek. Dat is anders dan een hoofdstad van een land, of in Brussel, waar bepaalde belangen domineren. Juist daarom wil Maastricht dat Europese debat naar zich toe trekken. Een plek voor ontmoetingen en gesprekken. Voor wetenschappers, voor beleidsmakers, maar vooral voor gewone burgers."


Wij zijn Limburg
Doe mee
andere items binnen dit thema