Zorg in de tijd van corona
Ook een inspirerend verhaal?
Gezondheid

Zorg in de tijd van corona

Dertien zorgmedewerkers overleden aan corona. Ondanks dat risico voor de eigen gezondheid, bleven de meeste verpleegkundigen en artsen corona-patiënten helpen. Ook Meta van der Woude, zowel in Heerlen als Sittard. Totdat ze zelf ernstig ziek werd.

Eenzaamheid

Als patiënt leerde Meta veel over wat de mensen doormaken die ze op de IC verpleegt. Vooral de eenzaamheid viel haar zwaar, toen de doodsangst reëel werd.

“Op het moment dat ik op de intensive care kwam, en eigenlijk de dagen daarvoor al, voelde ik me alleen maar achteruit gaan”, zo vertelt Meta. “Ik voelde geen enkele verbetering, ik bleef extreem hoge koorts houden voor mijn gevoel. Er was geen enkele trend of tendens tot verbetering. Toen dacht ik ook: er is een grote kans dat ik nog verder achteruit ga en kom te overlijden. Toen heb ik met mijn iPhone videofilmpjes opgenomen voor mijn vrienden, voor mijn kinderen. Ieder apart. Voor mijn ouders, voor mijn echtgenoot. En vervolgens de telefoon afgegeven en gezegd: als ik kom te overlijden, wil ik graag dat deze filmpjes verspreid worden.”

Zorg menselijker maken

"Voor de medewerkers van Zuyderland was het ook moeilijk om mij op hun afdeling te hebben", gaat Meta verder. "Ik wilde niet dat ze door emotie verkeerde inschattingen zouden maken. Daarom werd ik overgebracht naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Daar mochten coronapatienten bezoek ontvangen, anders dan in Heerlen. Ik merkte direct dat mijn angst verminderde doordat ik die kon delen met een dierbare. Dat neem ik zeker mee nu ik weer aan de beterende hand ben. Ik wil de zorg menselijker maken.”

Meta herstelt op dit moment bij Adelante. Ondanks alles, wil ze toch graag terug in het vak. “Dit was het vak dat ik altijd het allermooiste vond mijn hele leven. Dus ik wil heel graag terug en mijn IC-patiënten nog beter verzorgen. Ik kan nu nog meer met ze meeleven. Invoelen wat ze ondergaan. Dus ik denk dat het mij een stuk gebracht heeft. Maar ik hoop ook dat ik het zelf psychisch aankan om daar weer terug te keren.”

Ook een inspirerend verhaal?