Skip to main content

Limburg Dementievriendelijk

Limburg telt in 2020 naar verwachting 24.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal tot cira 41.000 in 2040. 70% van hen woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. Juist om die reden wil Limburg Dementievriendelijk mensen leren om te gaan met de ziekte en de patiënten.
Meer info

Wie wordt het Erelid van de Vereniging?
Stem nu
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Tafeltennis tegen dementie

"Controle over de bal, is controle over het lichaam". Dementievriendelijk Venray vroeg Bettine Vriesekoop om een clinic te verzorgen. De tafeltenniskampioene ziet grote potentie voor haar sport in de strijd tegen dementie.

"Je hersenen moeten een verbinding maken met je lichaam, voelen waar de spanning zit. Eigenlijk een beetje 'mindful' tafeltennissen. Zodat mensen de oordelen in hun hoofd loslaten, maar verbinding zoeken met het moment, met de bal en met elkaar.", zo zegt Vriesekoop.

Tafeltennis is een geweldige gevoelssport

"Alleen al het feit dat mensen hier bij elkaar komen bij Red Stars in Venray, en bij een kopje koffie lief en leed kunnen delen. Dat is al heel goed tegen vereenzaming. En bewegen in spelvorm is belangrijk. Niet alleen naar gymnastiek of de sportschool, maar spelen met een bal. Want controle krijgen over een bal, betekent ook dat je controle moet krijgen over je lichaam. En vooral tafeltennis is een geweldige gevoelssport".

Video Poster

Video: Tafeltennis tegen dementie

We kunnen veel leren van China

Bettine Vriesekoop woonde tijdens haar sportieve carrière in China, maar werkte er ook lange tijd als correspondent voor het NRC. Limburg zou veel kunnen leren van de manier waarop in China omgegaan wordt met ziektes als dementie, zo zegt Vriesekoop. "In China kunnen mensen niet zo snel naar een bejaardenhuis of verpleegkliniek, want die zijn er niet zo veel. Daardoor worden mensen met dementie heel organisch in de familie opgenomen. Niet alleen omdat die plekken er niet zijn, maar omdat ze bij de familie horen. Dat wordt ook als zeer vanzelfsprekend ervaren. Als ik dat vertaal naar de samenleving zou ik zeggen: leer van China dat die mensen een plek in onze samenleving moeten hebben, heel organisch, heel normaal."


Wie wordt het Erelid van de Vereniging?
Stem nu
andere items binnen dit thema