Skip to main content

Samen Dementievriendelijk

Limburg telt in 2020 naar verwachting 24.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal tot ca. 41.000 in 2040. Zeventig procent van de dementerenden woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. Overheid en bedrijfsleven in Limburg begonnen om die reden vorig jaar een campagne om zo veel mogelijk mensen bekend te maken met dementie. Meer lezen>

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Kunst on tour voor dementerenden

Kunst draagt bij aan het zelfvertrouwen. En mensen zijn minder eenzaam. Twee belangrijke redenen voor Gerard Driessen om de boer op te gaan met de kunst van het Limburgs Museum. "Mensen met dementie kunnen niet altijd naar Venlo komen. Dus komen we naar hun toe."

Digitale tafel

Het initiatief volgt het voorbeeld van het Museum of Modern Art in New York om ook mensen met dementie toegang te geven tot kunst. Het Limburgs Museum ontwikkelde al een project 'Onvergetelijk', maar gaat nu nog een stap verder door mensen zelf op te zoeken. Gerard: "Ook al zitten we vandaag in verzorgingshuis De Beerendonck, toch zeg ik: Welkom in het Limburgs Museum. We hebben een digitale tafel, waarop allerlei foto's van voorwerpen van de Limburgs Museum-collectie te zien zijn." Personen met dementie ervaren dat ze toch weer deel uitmaken van de maatschappij. "Door de mooie herinneringen op te halen, en de verhalen, ontstaan er mooie gesprekken."


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema