Skip to main content

Praktisch

Locatie: Gemeenschapshuis Don Bosco, Leutherweg 88, Venlo
Meer info: Wonen Limburg

De voorstelling is alleen voor genodigden.

Jouw event aanmelden?
Deel mee
 
Terug naar overzicht Theatervoorstelling

Thuis in je wijk

06 Juni 2019 15:30 - 17:30
In Venlo staat een opvallende theatervoorstelling op de planken. De voorstelling Thuis in je Wijk laat zien dat iedere buurtbewoner zijn eigen verhaal heeft. Oók die buurtbewoner die zijn leven even niet helemaal op orde heeft. Bijzonder: alle acteurs zijn zelf ervaringsdeskundigen. Zij laten bezoekers zien met welke problemen zij worstelen. En tegelijkertijd zetten ze een stap in hun eigen ontwikkeling.

Jan Peeters van de creatieve zorgonderneming Het Laatste Bedrijf stond samen met Wonen Limburg aan de wieg van het theaterstuk. Peeters: “Wij helpen mensen met een afstand tot de maatschappij, zodat ze weer kunnen meedoen. Dat doen we met allerlei creatieve projecten, van muziek tot theater. We zien dat er steeds minder tijd en geld is om deze groep te helpen. Met de theatervoorstelling Thuis in je Wijk vragen we aandacht voor hen.”

Allemaal vanuit eigen ervaring

Alle acteurs in het stuk zijn zelf ervaringsdeskundigen. Mensen die, om wat voor reden dan ook, even niet meekomen in de maatschappij. Zij spelen allemaal bewoners van dezelfde buurt, die elk hun eigen problemen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angsten, hypersensitiviteit en depressiviteit. Peeters: “Dat zijn problemen waar de samenleving niet altijd oog voor heeft. Terwijl ze iemands leven echt kunnen ontwrichten. Bovendien: het kan iedereen overkomen.”

Emotionele ontmoetingen

De theatervoorstelling is al opgevoerd voor medewerkers van Wonen Limburg. De voorstelling op 6 juni is bedoeld voor de gemeente en voor zorgaanbieders in de buurt. Natuurlijk zijn daar ook buurtbewoners van harte welkom. Peeters: “Na afloop van de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met de bezoekers. Dat levert heel emotionele ontmoetingen op. Professionals zien de acteurs opeens in een ander licht. En ze zien hoe het er in ‘hun’ buurten echt aan toe gaat. Buurtbewoners herkennen zich soms in de problematiek en zijn tot tranen geroerd. Dat levert de mooiste gesprekken op.”

Laura hoopt op meer begrip

Laura en Emile werken allebei mee aan de voorstelling. “Ik heb best wat obstakels gehad in mijn leven”, vertelt Laura. “Daardoor ben ik niet in staat om te werken. Bij Het Laatste Bedrijf voel ik me veilig. Daardoor ontdek ik ook weer het enthousiasme in mezelf. Ik vind het niet meer eng om op het podium te staan. Samen met Jan Peeters geef ik nu zelfs presentaties voor gemeenten. Ik hoop dat er daardoor meer begrip komt voor mensen met een ‘rugzakje’.”

Emile: persoonlijke groei

Emile: “Ik woon onder begeleiding en heb weinig contact met mensen in mijn buurt. Dat vind ik heel jammer. Ik zie dat mensen dankzij deze voorstelling makkelijker op elkaar afstappen. Bijvoorbeeld omdat ze een situatie herkenbaar vinden. Ik vind het heel waardevol om daaraan mee te werken. Voor mij persoonlijk is het een groei waarvan ik twee jaar geleden niet had durven dromen.”


Jouw event aanmelden?
Deel mee