Skip to main content
 
Terug naar overzicht Pijlerlezing

Generatiearmoede

25 Juni 2019 19:30 - 21:30
Om ons heen kent iedereen wel iemand die in armoede leeft. Soms door domme pech of faillissement. Armoede komt echter ook regelmatig generaties lang in families voor, de zogeheten generatiearmoede.

Van generatie op generatie

Het lijkt alsof de armoede letterlijk van generatie op generatie over wordt gedragen. Kinderen die in een arm gezin worden geboren, krijgen vanuit de wieg minder kansen op allerlei vlakken, wat weer leidt tot gemis van bepaalde basisvaardigheden. Veelal ervaren ze uitsluiting op meerdere levensdomeinen tegelijk zoals school, vrienden, wonen en gezondheid. Van kleins af aan worden zij grootgebracht in een gezin dat zich kenmerkt door overleven, weinig structuur, instabiele gezinsvormen, kortetermijndenken, enzovoorts.

Martin Pragt is ervaringsdeskundige op het gebied van generatiearmoede en heeft zich gebogen over deze problematiek. Hij is oprichter van EDASU, (Ervaringsdeskundige Armoede en Sociale Uitsluiting). Hier krijgen mensen die langdurig in armoede leven de kans om een MBO-diploma te behalen en zich te ontwikkelen tot professionele ervaringsdeskundigen. Hoe ziet hun ontwikkeling eruit? Wat betekent deze opleiding voor hen? Welke rol kunnen zij innemen binnen verschillende organisaties en wat is de meerwaarde van het inzetten van opgeleide ervaringsdeskundigen? Martin neemt ons mee in bovenstaande vragen, waarbij hij tevens zijn eigen ervaringen met ons zal delen. 

Locatie

Bibliotheek Venlo, Begijnengang 2, 5911 JL Venlo 

Informatie

  • Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk om een indicatie te krijgen van de opkomst. Aanmelden kan via depijler@burgerkrachtlimburg.nl.

  • Iedereen is welkom. Aan deelname zijn géén kosten verbonden

  • Dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid op 4 minuten loopafstand: Nassaustraat 63 te Venlo (betaald parkeren)

  • NS-station op 5 minuten loopafstand

  • Indien u meer informatie wil over Pijlerlezingen, kunt u contact opnemen met Stephanie Schols via 06-58073081.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze en andere Pijlerlezingen? Bel Stephanie Schols van Burgerkracht Limburg. Telefoon: (06) 58 07 30 81.