Terug naar overzicht

Samen Meedoen

Nuth

Beschrijving

Het project ‘Samen Meedoen’ is van start gegaan. Een bijzondere samenwerking tussen a4works, gemeente Voerendaal en ISD Kompas. Een groep vrouwelijke statushouders, samengesteld door de Gemeenten Voerendaal, Nuth en Simpelveld werkt tien weken lang intensief aan de Nederlandse spreektaal en actieve deelname aan de Nederlandse maatschappij.

Na de inburgerings- en taalcursus, blijkt de kloof tussen de vrouwelijke statushouders en de Nederlandse samenleving nog ontzettend groot. Deze vrouwen spreken de (spreek)taal nog niet goed genoeg, worden niet begrepen en voelen zich niet betrokken in de maatschappij. In ‘Samen Meedoen’ hebben zij wekelijkse gesprekssessies in groepsverband, waarin relevante onderwerpen vanuit de Nederlandse maatschappij aan bod komen. Ze gaan Nederlandstalige gesprekken aan en praten samen over de cultuur, om zo meer verbinding te vinden. Diezelfde week volgt een workshop over hetzelfde onderwerp, gegeven door een een professional of local van gemeente Voerendaal.

Alle onderwerpen zijn gerelateerd aan de Positieve Gezondheid en zijn relevant in het dagelijkse leven. Elke week staat in het teken van een ander thema. Neem bijvoorbeeld gezonde voeding. Samen met vrijwilligers, gaan de vrouwen met elkaar in gesprek over wat gezonde voeding is. Ook krijgen ze allen € 5 en gaan ze samen naar de supermarkt, om gezonde voeding in te slaan en zich daar verstaanbaar te maken. Een dag later volgt een workshop van een professionele voedingsconsulente. Ook kun je denken aan verkeergesprekken(en een workshop fietsen), gesprekken over de rol van de vrouw in de maatschappij (en een workshop Tai Chi) en gesprekken over de natuur (met als activiteit een kruidenwandeling).
Het project ‘Samen Meedoen’ streeft naar meer geluk en zelfredzaamheid. Ook naar het vinden van onderlinge verbinding, verbinding met de Nederlandse samenleving en natuurlijk de gemeente waarin ze wonen. Het samen meedoen in de Nederlandse maatschappij.

Online
Contactpersoon
Naam: M. Panis
E-mailadres: mpanis@a4works.nl
Partners

ISD Kompas
a4works
Provincie Limburg

Details
Status: Uitvoerende fase
Startdatum: 02-03-2019
Kenmerken: Kloof
Afbeeldingen
Video
YouTube video iconVideo poster